Húsvét Finnországban

You are currently viewing Húsvét Finnországban

A finn húsvéti hagyományok sok mindenben különböznek a magyar hagyományoktól, ezért ebben a posztban most bemutatjuk, hogy milyen is egy finn húsvét. A magyar tradíciókhoz hasonlóan azonban Finnországban is megváltoztak a szokások, több hagyomány ma már kevésbé él.


Több, mint húsvét

A húsvét (pääsiäinen) Finnországban a vallási és modern hagyományok ünneplése mellett a tavaszról is szól, hiszen (jó esetben) ilyenkor látjuk a tavasz első jeleit Finnországban. Húsvétra az ország nagy részén a hó nagyjából elolvad, az idő melegszik, és a nap is többet süt.

Húsvétkor Magyarországhoz hasonlóan a nagypéntek és a húsvét hétfő is munkaszüneti nap, így a finnek is egy négynapos hétvégét élvezhetnek. A hosszú télnek köszönhetően ilyenkor Lappföldön még kevésbé a tavaszt ünneplik, sokkal inkább a síszezon egyik utolsó hétvégéjét élvezik azok, akik Lappföldre látogatnak a hosszú hétvégén.

Kis boszorkányok

Az egyik gyerekek által kedvelt hagyomány a halloween-i “csokit vagy csalunk”-hoz hasonlítható. Ilyenkor a gyerekek (elsősorban lányok) boszorkánynak (virpoja) öltözve járják a házakat virágvasárnap, és megáldják az ott élőket édességért cserébe. Bár Finnország nagy részén a húsvétot megelőző vasárnap gyűjtik az édességeket a gyerekek, az ország nyugati részén valószínűleg nagyszombaton találkozhatsz a boszorkányokkal.

A kis boszorkányok. Forrás: MOSPHOTOS. Iltalehti.

A gyerekek saját készítésű “varázspálcát” (koivunoksa) használnak, amelyet barkaágból készítenek, és általában krepp papírral dekorálják. A kis boszorkányok a következőt mondják:

“Virvon, varvon, tuoreeks terveeks, tulevaks vuodeks; vita sulle, palkka mulle!”
(Ezzel a gallyal megáldalak egy friss és egészséges évért; gally neked, jutalom nekem!)

Húsvéthoz kapcsolható még, hogy az óvodákban és iskolákban (és otthon is) a gyerekek fűmagot (rairuoho) ültetnek kis dobozokba és figyelemmel követik, ahogy szépen lassan kinő a fű, ezzel is jelezve, hogy közeledik a tavasz. A húsvét előtti napokban pedig kis csibékkel és tojásokkal díszítik.

A kinőtt füvet kis csibékkel vagy tojásokkal díszítik

A furcsa ételek ünnepe

A húsvéti menü is nagyban különbözik a magyar hagyományoktól. Finnországban a sonka egyértelműen karácsonyi étel, húsvétkor sült bárány kerül az ünnepi asztalra. A finnek viszonylag ritkán esznek bárányt, van aki csak húsvétra tartogatja, ugyanis sokan nem engedhetik meg maguknak a hétköznapokban.

A báránynál sokkal különlegesebb a finnek húsvéti desszert felhozatala. A mämmi-t nehéz elfelejteni annak, aki már találkozott vele. Ez a furcsán kinéző desszert malátából és rozsból készül, és általában vaníliapudinggal vagy tejszínnel eszik. A mämmi megosztja az embereket, valaki vagy szereti vagy csak muszájból eszik belőle egyszer a húsvét során. Hagyományosan nagypénteken ették az emberek, ugyanis ilyenkor tilos volt főzni, a mämmi viszont napokkal előre elkészíthető.

A mämmi kinézetre nem túl étvágygerjesztő. Forrás: MyllynParas.

A finnek másik hagyományos húsvéti desszertje a pasha, ami az angolok pudingjához hasonlítható. A pasha egy túrószerű tejtermékből készül (rahka), tojás, tejszín, cukor és vaj felhasználásával. Ízesítésként pedig gyümölcsöt, mandulát és fahéjat használnak leggyakrabban.

Pasha. Forrás: Valio.

A finneknek van egy igazán különleges húsvéti édessége, amit a Fazer (finn csokimárka) készít minden évben. A Mignon csokitojás készítése során a csokit egy pici lyukon töltik bele egy valódi tojáshéjba. A csoki minden boltban megtalálható a húsvét előtti hetekben, mindenképpen kóstoljátok meg, ha Finnországban jártok. Vigyázzatok vele, mert a tojás tele van töltve csokival, ne járjatok úgy, mint sokunk, akik csak leharapták a felét és meglepődve tapaszalták, hogy ez bizony töltött tojás.

A híres Fazer mignon tojás. Forrás: Tom Lontoo, MTV Uutiset.

Tábortűz

A hiedelem szerint a gonosz elűzésére kiváló a szikra és a füst, ezért hatalmas tábortüzeket raktak a finnek, hogy elűzzék a gonoszt. A hagyományok szerint nagyszombaton gyújtják meg a tüzet, ma elsősorban Finnország Ostrobothnia területén elterjedt szokás.

Húsvéti tábprtűz. Forrás: Jukka Lehojärvi, Keskipohjanmaa.

Források

FinnishPod101. (2019). How to celebrate easter in Finland. FinnishPod101.

GoFinland. Easter in Finland is filled with witches, fun traditions and flavours. GoFinland.

HerFinland (2019). 6 funny Finnish easter traditions. HerFinland.

Jacky. (2017). Easter in Finland: treats & traditions. Nomad Epucareans.

This is FINLAND. (2018). Cuisine gets cute – and ugly – for Easter in Finland. This is FINLAND.

Weaver, F. (2013). Wandering witches welcome Finnish easter. This is FINLAND.

Vélemény, hozzászólás?