Pozitív pszichológián alapuló pedagógia

Vedd észre a jót!

A pozitív pedagógiai trend Finnországban és sok más helyen a világon növekvő népszerűségnek örvend és nyer teret az oktatásban. Alappillére a tehetséggondozás és a pozitív pszichológia alapelveinek alkalmazása.

Elengedhetetlen, hogy a pedagógusok magukban is felismerjék az erősségeket és erőforrásokat, melyeket a lehető legjobban és leghatékonyabban tudnak alkalmazni a tanítás során. A felismerés folyamatát irányított kérdésekkel lehet előidézni, melyek az öröm elérése köré fókuszálnak. 

Az adottságok és a tehetségek felismerése egy kulcsfontosságú folyamat, mely a nevelés részeként a tanítók és a szülők feladata, felelőssége. A korai pozitív megerősítés, az erősségek kiemelése és a tehetséggondozás felettébb fontos része az oktatásnak, mely egy életre meghatározó alapot adhat a fiataloknak.

Ha az iskolát örömmel és sikerélményekkel kötik össze a tanulók, kialakul bennük a tanulás szeretete, melynek köszönhetően később sokkal önállóbban képesek gondolkozni valamint egy egészséges önbizalommal nőnek fel. Az iskolában szerzett sikerélménynek és tehetséggondozásnak köszönhetően a fiatalok később némi útmutatás segítségével könnyebben találnak rá majd később arra a foglalkozásra, melyben kiteljesedhetnek és örömüket lelik. 

Finnországban az oktatás minden szakaszában kiemelkedően és folyamatosan jelen van a pozitív pszichológia. A tanárok szerepe a tudásszomj felébresztése mellett a pozitív megerősítés és a kompetenciák fejlesztése jelenségalapú tanórák során. Az általános iskolások háztartástan órákon kötni, varrni, barkácsolni, főzni és kertészkedni is tanulnak. A tanítás délben véget ér, mely után a diákok sportolnak, hangszeren tanulnak, festenek, táncolnak és ami a legfontosabb: játszanak. Fontosnak tartják, hogy a diákok egy harmonikus, egyenlő és élményekben gazdag környezetben cseperedjenek fel és sajátítsák el a továbbtanuláshoz és az élethez szükséges kompetenciákat. 

Kemijoen Koulu – egy Finn (lappföldi) általános iskola étkezője, mely egyben tanterem is.

A videóból kiderül, hogy a demoktratikus alapelvek mellett a bizalom az egyik legfontosabb érték a finn oktatási rendszerben.

forrás:

Mitä on positiivinen pedagogiikka https://peda.net/joensuu/jsv1/pp/mopp/nimet%C3%B6n-5e40
https://core.ac.uk/download/pdf/42946968.pdf POZITÍV PSZICHOLÓGIA A TEHETSÉGGONDOZÁSBAN ——— PÉTER-SZARKA SZILVIA
Seligman, Martin E. P.; Csikszentmihalyi, Mihaly (2000). “Positive psychology: An introduction” 
Kaisa Vuorinen – Positiivinen pedagogiikka